Bijstand en pensioen? Let op bij de aangifte!

Je hebt een bijstandsuitkering van de gemeente en je hebt ook een klein pensioentje maar niet genoeg om daarvan rond te komen. Dus je geeft je inkomsten op bij de gemeente zodat ze je netto ontvangsten kunnen verrekenen met je bijstandsuitkering.

Na je opgave bij de gemeente krijg je ook meteen de vraag of je bij jouw pensioenfonds wil aangeven dat ze de loonheffing niet met je pensioen willen verrekenen zodat je netto meer ontvangt. Hierdoor gaat je bijstandsuitkering verder omlaag omdat je dan netto meer ontvangt.

Maar dan is het tijd om je belastingaangifte te doen. De belastingdienst geeft aan dat ze alle gegevens hebben ontvangen en dat je in 4 stappen je aangifte kunt gaan doen. Dat is simpel denk je dan. Niet doen! Je betaalt misschien wel honderden euro’s extra belasting.

Hoe komt dit?
De uitkerende instantie gaat uit van een volledige bijstandsuitkering zonder rekening te houden met je netto opgegeven inkomsten. Dit lijkt een beetje logisch omdat anders de loonheffing niet klopt met de inkomsten en recht op vakantiegeld. Maar het is een onjuiste opgave door de gemeente.

Even een simpel voorbeeld. (Cijfers kloppen niet maar het gaat om de verduidelijking):
Je hebt recht op bruto 13.000 / netto 11.000 bijstandsuitkering. Je ontvangt 4.000 pensioen dus je krijgt netto 7.000 euro bijstandsuitkering.

Gevolg:
Bij de versnelde opgave bij de belastingdienst staat dan je volle 13.000 bruto-inkomsten en je 4.000 bruto-inkomsten van je pensioenfonds bij elkaar opgeteld. Je zou dan 17.000 bruto-inkomsten hebben gehad, wat dus niet klopt. Je hebt immers 13.000 bruto-inkomsten gehad. Wanneer je hier dus niet op let betaal je dus extra loonheffing wat je honderden euro’s kan kosten.

Bij de belastingdienst is niet voorzien dat je dit kan verrekenen. Je moet dus kiezen voor een wijziging van opgaaf.

Nu kan je het brutobedrag in je aangifte aanpassen bij je bijstandsuitkering maar dan geef je foute informatie op omdat de loonheffing dan niet klopt met de bruto-inkomsten en zo ook niet is doorgegeven door de gemeente.

Je kan de opgave van je pensioenfonds verwijderen zodat de cijfers dan wel weer kloppen maar dan verzwijg je inkomsten.

Na lang overleg met de belastingdienst kwamen op een extra aangifte van een negatief inkomen. In dit geval geef je dan je de uitkering van je pensioenfonds op als -4.000 euro inkomsten. Het klopt waarschijnlijk dan nog niet helemaal omdat een en ander verkeerd berekend wordt. Maar ja, dit is wel het advies van de helpdesk inkomsten en toeslagen van de belastingdienst.

Na wat gegevens bij het CBS te hebben bekeken gaat het om zo’n 21000 mensen in soortgelijke situatie. Bij het overleg dit ook aangegeven en gevraagd om dit te escaleren binnen de organisatie.

Misschien dat dit volgend jaar is opgelost. Maar ja, veranderingen kunnen lang duren.