Burger blijft een ‘potentiële crimineel’

Vandaag hoorde ik in de 2e kamer over het mogelijk maken van het delen van burgergegevens in alle gemeenten. Bibob controle gebeurt nu alleen per gemeente. Argument was dat: “een crimineel een café zou kunnen beginnen in een ander gemeente dan waar hij verblijft”.

Steeds meer burgergegevens worden door verschillende partijen zoals overheid, en derden gedeeld. Men gebruikt steeds als excuus dat criminele activiteiten zoals witwassen en bezit daardoor beter zichtbaar wordt. Men gaat ervan uit dat de burger wat te verbergen heeft.

De 2e kamer heeft het er helemaal niet over dat de burger geïnformeerd wordt als zijn/haar gegevens opgevraagd of gedeeld wordt. Persoonsgegevens zijn tenslotte van de persoon zelf.

Het zou goed zijn als op mijnoverheid.nl een logbestand komt waar de burger kan zien wie en op welk moment zijn/haar gegevens zijn opgevraagd en met welke reden. De burger zou actief mee kunnen werken aan wat er vermeld staat. Hierdoor zou een hoop misverstanden, onnodig onderzoek en kosten voor het staat kunnen worden voorkomen.

Zolang dit voor de burger niet inzichtelijk wordt gemaakt beschouwd de staat iedereen als een ‘potentiële crimineel’. Dat is zeker niet goed voor de betrouwbaarheid in de politiek.

Men zou ook uit kunnen gaan van de goedheid van burgers. Zo maar een suggestie.