Je komt ze heel vaak tegen. Links die niet werken, formulieren die foutmeldingen geven, informatie die je invoert klopt niet met de weergave en ga zo maar door.
Vaak stuur ik een berichtje waarin ik het probleem uitvoerig beschrijf zodat ze het systeem kunnen aanpassen c.q. verbeteren. Wanneer ik dit deed naar kleine organisaties of particulieren pakten ze het probleem redelijk snel en goed op.
Helaas gaat het bij grotere sites, zoals: banken, verzekeringsmaatschappijen, uwv, belastingdienst, gemeenten, de grote shops en noem maar op, vaak helemaal mis. Je moet vaak eerst door een enorme lijst aan supportvragen, op zoek naar je antwoord, maar gek genoeg staat er niet bij wat te doen of wie te contacteren als je fouten op hun website ontdekt.
En geloof me, na 40 jaar programmeren heb ik daar toch wel oog voor om snel iets te zien wat niet goed werkt en waar het aan zou kunnen liggen en bij wie.
Je wilt zulke dingen dan meteen melden maar dat gaat dus niet via support vraag-en-antwoord lijstjes, dus je belt de helpdesk.
Je krijgt vaak te maken met een tenenkrommend gesprek. Je kan niet verwachten dat ze enige technische kennis hebben maar als je vraagt naar 2e of 3e lijns support of een techneut word je al gauw afgewimpeld met een smoes. Of nog erger, het ligt aan jou dat er iets niet werkt. Je denkt: “Hé, hallo? Ik wil iets doorgeven wat bij jullie niet goed gaat!”
Ik ben eens 4 jaar bezig geweest om een kleine foutmelding op een formulier bij een bank te laten corrigeren omdat ik iedere keer een foutmelding zag wanneer ik inlogde. Uiteindelijk geef je het maar op. “Hoezo de uitspraak: Klanten laten meedenken” denk je dan.
Tip voor alle websites. Geef ook een goede support optie als mensen ontdekken dat er iets fout gaat op je website. Vroeger stuurden we gewoon een berichtje naar webmaster@….